Kemirgenler

Ev Faresi

Boy: 3 – 5 cm

Renk: Gri, bazen koyu gri

Fareler sıçanlardan fazla sayıdadırlar ve insanların yaşam alanlarında daha çok karşılaşılırlar. Fareler yavru sıçanlardan ayırt etmede kullanılan özellik, yavru sıçanların kafa ve ayaklarının vücutlarına göre büyük olmasıdır. Çok küçük 3-5 cm civarındadırlar ve fındık faresi olarak ta anılırlar, renklerigenelde gridir, büyük kulakları, küçük gözleri ve burunları vardır. Pislikleri siyah pirinç büyüklüğünde ve ovaldir. Pisliğini etrafa saçar, yuvasını gıda merkezlerine yakın oyuk ve boşluklarda yapar, ev ve iş yerlerine yerleşir, çok iyi tırmanıcı ve sıçrayıcıdırlar. Çok çabuk ürerler, gebelikleri 18-21 gün sürer ve her seferinde 5-8 arası yavru yaparlar. Yılda 5-10 döl verir. Çok güçlü koku duyuları vardır. Yetişkin bir ev faresi 0.5 cm delikten geçer ve 4 metre yüksekten atlayabilir.

Çatı Sıçanı

Boy: 15 – 30 cm

Renk: Gri, Kahverengi, Siyah

Uzun kuyrukları, kalın olmayan vücutları, büyük kulak ve gözleri vardır. Sıçanlar kentsel ve kırsal açık alanlarda yaygınlardır. Büyük olmaları sebebiyle konutlarda farelere göre daha az bulunurlar.Ergin çatı faresi, kuyruğu hariç 15-30 cm boyunda ve 80-300 gr ağırlığındadır. Sivri burunu, iri kulak ve gözleri olup, kahverengi veya siyah tüylere sahiptir, çok iyi tırmanıcıdırlar. Bina içleri ve altında, çatısında, çöp ve odun yığınları içinde yaşarlar. Erginlerin dışkıları lağım faresinin dışkısı gibi fakat sivri uçludur. Çatı fareleri 4 ayda ergin hale gelir ve 12 ay yaşarlar. Bir keresinde 4-8 yavru doğurur ve yılda 6 döl verebilirler. 12 mm den büyük aralıktan kolayca geçebilirler. Fareler Leptospirosis, Selmonella, Brucellosis, Kuduz ve Şap gibi bir çok hastalığı yayarak büyük tehlike teşkil ederler.

Lağım Sıçanı

Boy: 18 – 35 cm

Renk: Gri, Kahverengi, Siyah

Lağım faresi yapı olarak çok büyük faredir ve yaşam alanı olarak pis suların akarlarını ve lağım akarlarını tercih ederler. Lağım fareleri insanların yaşadığı alanlara beslenmek için gelirler. Evlerin bodrumlarına ve çatı kısımlarına yerleşerek orda yaşarlar. Lağım faresi büyüklük olarak diğer fare türleri arasında en büyük farelerdir. Bazı lağım fareleri kedi kadar büyük olurlar. Lağım fareleri yılda 5 – 6 defa yavru bırakır. Lağım fareleri insanlara zarar veren bir fare türüdür. Lağım fareleri insanı kemirdiği için çok tehlikelidir. Bu fare türü insanlar yatarken insanın ağız, burun, kulak veya parmaklarını kemirerek yerler.